Nieuwkoop|

Op donderdagavond 3 juni heeft ons Raadslid Larissa Spierenburg afscheid genomen van de Gemeenteraad. Zij kan het raadslidmaatschap niet meer combineren met haar plannen om gedurende lange tijd in Spanje te gaan wonen en werken. Het afscheid in de Raadsvergadering was online, waardoor onze fractie op een later moment nog tijdens een borrel Larissa zal bedanken voor al haar inzet voor de VVD Nieuwkoop. Hieronder volgt de speech van fractievoorzitter Tom de Kleer:

Beste Larissa,

Ja, je bent niet iemand die zichzelf graag in de schijnwerpers zet, of prominent op de voorgrond staat. Je houdt niet van te lange uitweidingen (iets waar velen in deze raad, waaronder – zonder twijfel ook ik zelf – iets van kunnen leren). Vaak genoeg gehoord: ‘Iedereen is het ermee eens, waarom moet iedereen dan nog in lange uitweidingen het e.e.a. erover zeggen’. Dat was niet je stijl, en dat was op zich ook best een verfrissende gedachte. Een ellenlange lofrede is dan ook niet aan jou besteed. Ik maak ‘m dan ook niet ellenlang, maar wel net lang genoeg hoop ik. En daarbij teken ik aan dat, zoals je weet, ik echt een hekel heb aan alles wat online is, dus we gaan dit met de fractie overdoen – nu de wereld eindelijk weer opengaat – op een mooi en zonnig terras in Nieuwkoop of Nieuwveen, met uiteraard een borrel erbij wat mij betreft.

Het was het najaar van 2017, dat je een soort van ‘op het schild gehesen werd’, en hoog op onze kandidatenlijst kwam. Achter een vrij jonge lijsttrekker en ook nog een wethouder kwam je op plek drie op onze lijst. In het begin behoorlijk onwennig, posters op alle borden, in alle dorpen, je gezicht op de straathoek  en in de brievenhuis, terwijl dat van jezelf waarschijnlijk niet perse had gehoeven. Het was een roerige periode, binnen de partij, buiten de partij, de verkiezingstijd en coalitieonderhandelingen daarna. Die periode was eigenlijk roeriger dan ooit, werd door velen achteraf wel geëvalueerd. Ongetwijfeld heb je gedacht ‘Waar ben ik in terecht gekomen?’, en waarschijnlijk zullen we daar nog wel eens met op terugkijken.

Larissa. Alhoewel we al wisten dat het eraan zat te komen, valt je afscheid van onze fractie, en daarmee weet ik zeker dat ik namens alle fractiegenoten spreek, ons zwaar. Enerzijds als warme en prettige persoonlijkheid in de fractie, prettig in de discussie, en met gevoel voor relativeringsvermogen en humor. Met regelmaat wist je de brug te slaan tussen karakters en meningen. Anderzijds ook als slim en sterk raadslid, met een goed analytisch vermogen, die als geen ander hoofd en bijzaken kon scheiden, de essentie kon beetpakken en op hoofdlijnen kon beoordelen,  met name door de juiste te vragen stellen, zowel in de Raad als in de fractie.  De soms wat abstracte zorgportefeuille kreeg je op die manier goed onder controle. En daarbij kwam je ook nog eens altijd vrij stijlvol naar al die vergaderingen.

Je hebt het altijd druk, met werk, gezin, en ook nog eens de VVD, waarvan je merkte hoeveel tijd het opslokte. Daar kwamen vorig jaar ook zorgen bij m.b.t. jullie bedrijf, sinds dat corona de horeca en evenementenbranche stillegde. Zoveel ballen omhoog houden, is niet eenvoudig, en daar hebben we veel respect voor. Toen ik zelf ging werken ‘pas’ 7 maanden terug, kreeg ik ook beter door, dat ’t soms best een uitdaging is om alles te combineren. Maar tegelijkertijd is het misschien juist, dat als je vaak veel ballen omhooghoudt als mens, dat dat er toe bijdraagt dat je kritisch prioriteiten en hoofd en bijzaken van elkaar scheidt, hetgeen maakt dat we menen dat je een uitstekend raadslid was, die ook nog een goed aansloot bij de praktische, liberale en nuchtere mentaliteit die we in de VVD zouden moeten hebben. Het was een genoegen om je in de fractie te hebben. We wensen jou, Wim, jullie gezin, het allerbeste toe, in Spanje, en vanaf volgend jaar in jullie nieuwe huis in Alphen.

 ‘Bedankt, en we het zullen het nooit, nooit vergeten.’

Comments are closed.

Close Search Window