Nieuwkoop|

De VVD was tijdens de raadsvergadering van 17 december zeer kritisch  op het voorstel om het Woonfonds te vernieuwen. VVD-raadslid Paul Platen: ‘Dit voorstel schiet zijn doel voorbij. Het bevordert de woningbouw in onze gemeente niet, integendeel.’

De kritiek van de VVD spitst zich toe op drie punten:

1. Woningbouw -of het nu gaat om 2 woningen of 20 woningen- wordt ontmoedigd. De bouwer moet flink afdragen aan het Woonfonds als hij geen sociale woningen (huurprijs van zo’n € 737,– of koopprijs onder € 200.000,–) bouwt. Het gaat in bepaalde gevallen om tienduizenden Euro’s per woning en soms om een veelvoud daarvan. Vanaf 12 woningen is het zelfs verplicht om sociale woningen te bouwen, anders werkt de gemeente niet mee aan het bouwproject.

2. Het nieuwe Woonfonds betekent eenheidsworst voor alle kernen, terwijl juist maatwerk per dorp nodig is. Ieder dorp heeft zijn eigen identiteit en woningbehoefte. Juist door per dorp maatwerk te bieden, houd je rekening met het eigen karakter, aldus Platen. Bovendien wordt Nieuwkoop ‘het strengste jongetje van de klas’. Omliggende gemeenten, zoals Woerden en Alphen aan de Rijn, zijn soepeler als het gaat om het percentage sociale woningbouw.

3. Tenslotte heeft de VVD ook twijfels over de rechtsgeldigheid van de regeling. Het is bijvoorbeeld de vraag of deze regeling proportioneel is. Anders gezegd: of het effect van de regeling (hoge afdracht door een bouwer) wel in verhouding staat het doel (bevorderen toegankelijkheid van de woningmarkt).

En de hardheidsclausule is zo opgezet, dat daarmee ongewilde situaties kunnen worden gerepareerd en niet -zoals eigenlijk bedoeld- een uitzondering op het betalen aan het Woonfonds kan worden gemaakt bij schrijdende gevallen.

Paul Platen concludeerde aan het einde van zijn betoog: ‘Bezint eer gij begint. De VVD heeft zich bezonnen en zegt begin er niet aan. ‘ De coalitie dacht daar anders over en stemde met het voorstel in. Het nieuwe Woonfonds werd met 14 stemmen voor en 6 tegen aangenomen. De hele oppositie (VVD, D66, SGP-CU) bleek tegen.

Comments are closed.

Close Search Window